Klassiske Mosaikker

NYHED - NY FOLDER - FRITIDS AKTIVITETER FOR TINE LILHOLT OG KLAUS THRANE

Læs den HER

Klassiske Mosaikker.

Fløjte: Tine Lilholt - Orgel: Søren Rasmussen.

Køb CD´en HER.

 

CD´en er indspillet i Abildgård Kirke sommeren 2013.

Indspillet og redigeret af Klaus Thrane - Thrane Studiet.

 

Her er et par smagsprøve på CD´en:

Her er hele nummeret "Sicilinniene i Es-dur" af Maria Theresia von Paradis.

Vi synes, at nummeret giver associationer til efterår, så vi har tilført videoen nogle stemningsbilleder fra vores dejlige skov.

Her kan du læse et interview med Tine Lilholt skrevet af journalist og musiker

Martin Blom Hansen.

 

Hjem til mine musikalske rødder.

 

Tine Lilholt er mest kendt for sine mange år som fløjtenist i Lars Lilholt Band. Med albummet ”Klassiske Mosaikker” med værker for orgel og fløjte erklærer hun sin kærlighed til den klassiske musik, som altid har været en stor del af hendes liv.

 

Publikum sidder bænket i kirken. Lyden af orglet fylder det store rum. Nu sætter tværfløjten ind. Tonerne af Johan Sebastian Bachs ”Jesu bleibet meine freude” daler ned over bænkerækkerne.

 

Klangen, kirkerummet og den klassiske komposition går op i en højere enhed. Tine Lilholt oplever, at musikken næsten spiller sig selv. Hun er formidleren på sin tværfløjte, men ikke hovedpersonen. Det er musikken. Og den får tårerne til at trille hos flere publikummer, kan hun se.

 

Det store rum

Der er langt fra en stor koncert med Lars Lilholt Band foran titusindvis af mennesker til en kirkekoncert med klassisk musik. Med rockbandet er alt forstærket op, og Tine Lilholt har lyden fra de øvrige musikere i sit formstøbte ”In-Ear”-monitorsystem. Til en kirkekoncert klarer fløjte og orgel opgaven uden anden forstærkning end kirkerummets storladne akustik.

 

”Det er fantastisk at spille i et rum, der giver så meget til musikken, og hvor jeg får så meget lyd foræret,” siger Tine Lilholt.

 

Lærte noder tidligt

Mange kender Tine Lilholt fra de utallige koncerter med Lars Lilholt Band og lyden af hendes karakteristiske tværfløjte. Færre kender Tine Lilholt som klassisk musiker. Selv om den klassiske musik har været en meget stor del af Tines liv, lige siden hun som treårig begyndte at spille fløjte.

 

”Jeg kunne læse noder, før jeg kom i skole,” fortæller hun.

 

Vokset op med klassisk musik

Da hun var 12 år, fik hun en tværfløjte af sin far. Tine havde ytret, at hun godt kunne tænke sig at spille tværfløjte. Snart var hun i gang og fik undervisning i instrumentet de følgende seks år.

 

”Sådan var han. Hvis vi – min søskende og jeg – ville noget med et instrument, var det der dagen efter. Og næste dag igen sad der en lærer.”

 

Der blev spillet meget musik i hjemmet hos Lilholts. Tine blev introduceret til den klassiske musik af sin far, var med ude at høre koncerter og spillede efterhånden selv med, når farens

kammermusikensemble øvede i stuen onsdag aften.

 

Som at komme hjem

Igennem alle årene har Tine Lilholt spillet klassisk musik. Da hun stoppede i Lars Lilholt Band i 2006, troede mange, at hun helt holdt op med at spille. Det var på ingen måde tilfældet.

 

Tværtimod har hun været særdeles aktiv og spillet og udgivet både klassisk og rytmisk musik. Blandt andet sammen med sin mand, trommeslager og producer Klaus Thrane. Og nu tager Tine Lilholt et nyt stort skridt og udgiver albummet ”Klassiske Mosaikker” sammen med organisten Søren Rasmussen.

 

”Jeg vil gerne manifestere, at den klassiske musik også er en del af min verden. Cd’en er nok en slags genopdagelse af den musik, jeg elskede at spille som ung. Og som jeg stadig elsker. Når jeg står i kirkerummet og spiller Bach på min fløjte, er det ligesom at komme hjem,” siger Tine.

 

Ud at spille i kirkerne

Tine mødte Søren Rasmussen på Vestervig Kirkemusikskole, hvor hun var i gang med en sanguddannelse.

 

”Jeg kom ind i kirkemiljøet og opdagede en masse fantastisk musik. Jeg havde på ingen måde overvejet det med fløjte og orgel. Jeg mødte Søren, der underviste i orgel og hørelære. Han sagde: Skal du ikke med ud at spille? Jo. Og de sidste cirka fem år har vi jævnligt spillet kirkekoncerter.

 

”Klassiske Mosaikker”

Cd’en ”Klassiske Mosaikker” er inspireret af den smukke mosaikrude i Abildgård Kirke, som også er benyttet som cover. Musikken spænder fra det meditative og melankolske til det sprudlende og livsbekræftende. For eksempelvis ”Elvira Madigan”-temaet af Mozart og hans ungdomssonate i C-dur, Johann Sebastian Bachs ”Jesu bleibet meine Freude” og værker af franske Gabriel Fauré og Alexandre Guilmant. Cd’en rummer desuden en række værker for orgel.

 

 

”Jeg elskede det, da jeg var ung - at æde en masse noder sammen med andre og få det til at blive til musik.”

(Tine Lilholt)

 

”Jeg er meget ydmyg over for det og har stor respekt for musikken. Jeg serverer det på en ærlig og levende måde og går ind i musikken med det, jeg har med mig, og min kærlighed til musikken.”

(Tine Lilholt)

 

”For nylig spillede vi en koncert i Børglum Kloster. Jeg havde det som om, det ikke var mig, der spillede. Musikken spillede igennem mig. Kirkerummet spillede med.”

(Tine Lilholt)

 

 

”Tine er et af mest naturligt begavede musikalske mennesker, jeg har mødt. Jeg er dybt fascineret af hendes tilgang til musik.”

(Søren Rasmussen)

 

”Tværfløjten er et meget svært instrument. Det vanskelige er at forme tonen. Tine har en tone fuldt på højde med klassisk uddannede fløjtenister.”

(Søren Rasmussen)

 

 

 

Om Tine Lilholt:

Født 1958. Musiker og billedkunstner. Begyndte som treårig at spille fløjte, fik som ung undervisning i tværfløjte. Medlem af Lars Lilholt Band i 23 år (1983-2006). Har spillet klassisk musik i Midthimmerlands Rokoko Trio med Nils Torp (Souvenirs) Og Klaus Pindstrup (Rebild Spillemændene m. fl.). Uddannet kirkesanger på Vestervig Kirkemusikskole. Udgivet blandt andet billed- og musik-cd/dvd’en ”Dreamscapes”. Har eget galleri i Gl. Skørping. Gift med Klaus Thrane (trommer og perkussion i Lars Lilholt Band). Har netop turneret hele sommeren med Lars Lilholt Band i anledning af orkestrets 30 års jubilæum.

www.tinelilholt.dk

 

Om Søren Rasmussen:

Født 1958. Organist i Abildgård Kirke i Frederikshavn. Uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København samt orgelstudier i Paris. Underviser på Vestervig Kirkemusikskole. Korleder og korsanger.

www.soerenrasmussen.org

 

 

Om ”Klassiske Mosaikker”:

Cd med klassiske værker - for fløjte og orgel. Udkommer 12. oktober 2013.

Indspillet i Abildgård Kirke i Frederikshavn. Titlen ”Klassiske Mosaikker” er stærkt inspireret af udsmykningen i Abildgård Kirke, nemlig maleren Knud Aggers berømte mosaikrude.

Tine Lilholt: Tværfløjte.

Søren Rasmussen: Orgel.

Produktion og teknik: Klaus Thrane.